Förberedelser

Det är nu en månad kvar tills att kattungarna är leveransklara och dags att börja förbereda sig. Förberedelserna ser lite olika ut om man har katt sedan innan eller inte, men här kommer lite info från oss.

Börja med att försäkra er kattunge redan innan ni får hem den. Kolla med ert försäkringsbolag hur lång tid som behövs innan försäkringen börjar gälla. Ungarna är försäkrade i Agria och kommer att ha en dolda-fel-försäkring via oss.

En transportbur behövs. Tänk på att den gärna får vara stor så att katten kan få plats även som fullvuxen Maine Coon.

Kattungen får med sig en filt som luktar mamma och syskon och kan kännas trygg att ha i buren på väg hem och den första tiden i det nya hemmet. Lukter är en central del i kattens liv. Det mesta kretsar faktiskt kring det, och katten känner sig trygg med dofter som den känner igen som "sitt revir". Det finns ett dofthormonspray vid namn Feliway som inger en lugnande känsla hos katter, det efterliknar katternas egna "må-bra-hormon" och kan vara till hjälp den första tiden i hemmet samt när katten ska åka bil och annat som kan upplevas som läskigt.

Behovet av att klösa på saker och ting finns hos alla katter. Klösningen är ett sätt att hålla klorna i trim, men också ett sätt att markera revir samt att sträcka ut ordentligt. Ett klösträd av modell större som är stabilt är en bra investering. Katten tar annars till vad som bjuds, vilket brukar vara soffor, fåtöljer och annat. Klätterträd är en kombination av klösträd, sovplats och lek och är mycket uppskattat av katten. Tänk på att klätterträdet måste vara stort och stabilt för en busig Maine Coon.

Kattungarna är rumsrena och vana vid Pussy Ultra Kompakt, ett kattsand som finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. Man byter till vad man vill förstås, men detta är den sand de är vana vid. Vi har även en låda med pellets i kattrummet, men denna har inte använts ännu tyvärr.

Mat- och vattenskål behövs. Dessa får gärna vara placerade en bit ifrån varandra. Katten äter och dricker aldrig på samma ställe i frihet, de gillar helt enkelt inte att mixa dessa två grejer. För att stimulera katten att dricka mycket kan man ha flera vattenskålar utplacerade på olika ställen, eller köpa en vattenfontän som verkar mycket inbjudande för en vattenälskande Maine Coon. Viktigt är att vattnet är friskt och byts varje dag.
Kattungarna äter just nu Royal Canin Mother and babycat och ska strax gå över till Royal Canin Maine Coon Kitten. De kommer att få med sig lite mat till sitt nya hem. Om kvällarna får de även blötfoder, mest för att de älskar det, men torrfodret är den primära näringskällan.

Och så leksaker förstås! Lek, som ju är jaktövning, är något som alla katter ägnar flera timmar om dagen åt. Det finns massor av roliga leksaker att köpa till sin katt! Ett tips är att ha ett par uppsättningar att byta mellan. Katter leker nämligen inte med redan "dödade" leksaker. :)





1 kommentar

  1. Tack för informationen.
    Vad ska vi tänka på när vi redan har en kattunge 5 månader// Rose-Marie, Sallys kommande ägare

    SvaraRadera