Introducera den nya katten

Om man redan har en katt i hemmet är det viktigt att man introducerar den nya katten långsamt i hemmet. Goda råd har jag hittat hos Sophie på kattbeteende.se:


Det finns en hel del som man ska tänka på när man har fler än en katt. Katter är inte menade att dela sitt revir med andra, så det är inget konstigt beteende att de reagerar om det kommer ytterligare en till katt eller om katterna blir osams. Sedan kan katter ändå leva i sociala grupper.
Feliway brukar vara till stor hjälp vid sådan här problem, dels adapterna att ha i uttaget men även sprayen. Även Felifriend är bra. Till en början kan man spraya med Feliway ca en gång varannan timma. Även Felifriend, jag sprayar vid dörren som skiljer katterna åt och i övriga lägenheten, jag återkommer nedan om det praktiska.
Man kan även prova Zylkene att ge alla katterna. Det är ett rogivande kosttillskott, ett pulver som man blandar ner i maten oavsett om man ger torrmat eller blötmat. Det baseras på råmjölk och har en rogivande effekt, tillsammans med Feliway brukar det vara jättebra.
När det gäller maten så är det viktigt att katterna inte behöver äta bredvid varandra. Min rekommendation skulle vara att ni har minst 2 matskålar per katt framme och utplacerade på olika ställen i lägenheten på olika höjder och nivåer. Mät upp på morgonen vad katterna ska äta och sedan lägg ut detta i olika skålar, jag har två katter och 6 matskålar. Jag ser även till att de ibland får mat på lite andra ställen, ibland i en tom toarulle, tom äggkartong, i en foderboll m.m. så att de får aktivera sig lite.
Katter är rovdjur och jagar större delen av sin vakna tid, vi förtar det när vi har en matskål per katt som de får äta ifrån. Är det tomt i en skål så får de leta upp en skål där det finns mat i, innan jag fyller på. Detta kan vara svårt om de äter olika mat förstås, men ändå är det viktigt att de inte behöver äta bredvid varandra, det är inte naturligt för katter att göra det.
Detta gäller även vattenskålar. Ni bör ha flera stycken på flera olika ställen och i olika utformanden, djupa, grunda, stora, små, vattenglas, vattenfontäner m.m.
Katter stärker sina sociala band på olika sätt. De har sina egna beteendemönster. De har också en distans till den sociala kontakt de har med andra katter, människor eller andra djur. Lek är ett sätt att stärka den sociala kontakten med varandra, sig själv och med sina ägare. Så är även när katterna stryker sig mot varandra eller putsar varandra.
Katter gör allt för att undvika bråk, fysiskt bråk, genom olika kroppspråk, ljud m.m. De är nattlevande djur, detta är viktigt att komma ihåg.
För katter är det här med distans väldigt viktigt. Det är viktigt att de har möjlighet att ha distans till allt som de eventuellt kan känna sig hotade av. Sedan har olika individer olika behov av distans. Människor är likadana, vi vill inte att folk vi inte känner ska komma oss för nära rent fysiskt utan vi har som en bubbla där vi känner oss trygga, om någon kommer närmare blir vi otrygga. Likadant för katterna.
Om någon tränger sig inpå den här personliga bubblan för snabbt så uppstår det ofta en konflikt. Detta sker ofta när två katter möts och ”får lösa det på egen hand”, man kan göra det så mycket bättre.
Alla katter är olika individer och reagerar olika på olika saker.
Katter har så kallade olika personal spaces (på eng), det ena är ett de bär med sig hela tiden, den här personliga bubblan som jag pratar om. Det andra är just inom ett specifikt revir, område, lägenheten de bor i, huset eller vad det än kan vara. Och alla reagerar olika, vissa reagerar på så vis att de drar sig undan, blir rädda och bara vill bort från problemet. Andra försöker lösa det genom att försöka driva bort det som hotar.
Ju fler katter man har, desto fler problem riskerar man att få. Det är fler personliga bubblor, fler revir och fler beteenden som ska känna sig trygga.
Katter lever inte i någon form av hierarki när de lever tillsammans. Det de i sådana fall gör är att de har någon form av tävling av den bästa sovplatsen eller om uppmärksamheten från ägarna m.m.
Det brukar ofta vara så att de ändå hittar sitt sätt att dela upp detta genom att någon sover där ett tag, senare tar en annan katt över och sover på samma ställe. Så någon annan speciell social struktur brukar inte finnas bland katter, åter igen, de är inte flockdjur och lever inte på det sättet.
De har en viss tolerans med varandra, sig själva, sitt beteende, sin trygghet, med toleransen är olika för olika katter och är den hotad så uppstår konflikter.
Om en situation uppstår där två katter kommer i otal med varandra, där den ena blir skrämd, den andra vill driva bort någon eller liknande så kan detta sätta djupa spår, det är här vårt tålamod måste komma in för att låta katterna i lugn och ro hitta sin plats i reviret, känna sig trygga och självsäkra igen.
Det ni behöver allra mest är tålamod!!!! Tålamodet kommer att vara er bästa vän!!!
Intrycken de får av varandra nu är mycket viktiga, ta det i små korta steg, och avbryt kontakten innan ni ser att det går över styr.
Själv introduktionen efter att man haft katter separerade eller skaffar en ny katt är därför väsentlig och oerhört viktig.
Det är viktigt att introduktionen sker långsamt och försiktigt, här kommer tålamodet in.
Målet är att katterna ska känna sig lugna, ej irriterade, ej bli aggressiva och att de ska bli vänner eller i alla fall acceptera varandras närvaro igen.
Att låta de sköta det själva är för riskabelt. Katter har inte lika tydliga kroppsspråk som tex vi och hundar har. Du vet ju hur en hund ser ut när den vill leka, när de nästan bugar och viftar på svansen, katter är inte lika tydliga och det kan lätt bli missförstånd.
Så till det rent praktiska.
Börja med att ha katterna separerade. Gör det mysigt till allihopa med olika sovplatser, kattlåda (gärna två stycken), mat och vattenskål. Kom ihåg att inte ha kattlådan nära mat/vatten eller sovplats utan så långt ifrån som det går. Klösmöjligheter är också viktiga.
Försök att då och då stryka en filt eller handduk längs ena katten och lägg ut denna till den andra och tvärtom så att då vänjer sig vid varandras dofter. Gör även så att ni stryker handduken runt hörn och ställen där katterna brukar stryka sig.
Och se till att de associerar varandras dofter till någon positivt. Så länge de fortfarande reagerar på något sätt på varandras dofter skall detta fortsätta att göras tills de inte längre luktar extra mycket utan mer beter sig som om de är vana vid varandras doft, att det är som vilken filt/hörn/doft som helst.
Under den här tiden ska de fortfarande inte se varandra.
De kommer säkerligen att lukta på varandra genom dörrens nedre kant, låt detta bli en positiv upplevelse. Ge båda sin mat, gärna lite extra god mat vid kanten, lek och kel är också positiva upplevelser. Börja inte precis vid kanten utan låt de successivt komma närmre och närmre varandra. Fortfarande så ska de inte se varandra.
Om de reagerar kraftigt genom att fräsa eller liknande, i vilket stadium ni än är i så måste ni börja om. Det är viktigt då att backa och ta om det från där ni var där det fungerade som bäst sist.
Det är alltid bra att först låta de lukta och höra varandra, det är minst hotfullt.
Om det nu går bra och ni märker att katterna är lugna så kan man prova att byta rum så att den ena katten får bo i ena rummet och den andra som brukar vara ute får bo där. Fortfarande ska de inte se varandra.
Detta ska ni bara göra när ni har koll och ser hur katterna reagerar. Skulle någon bli jättestressad, får ni backa. Om ni arbetar och inte hemma, låt de vara där de är mest vana vid att vara.
Sedan när ni märker att de är lugna med varandras ljud och dofter så kan ni sätta för kompostgaller (som då måste gå från golv till tak) eller annat typ av galler i dörröppningen. Häng över en filt eller sätt över ett skynke så de fortfarande inte kan se varandra. Men detta ska också ske successivt. Öppna och låt det bara vara galler emellan med ett skydd i några minuter men stäng sedan dörren igen. Upprepa detta kanske 5-6 ggr per dag och förläng tiden successivt.
Fortsätt med att öva på att låta de vara nära varandra, utan att se varandra, och att de då får äta, leka eller liknande i närvaro av varandra. Tvinga de inte till något, detta är något de ska vilja själva. De ska vara nyfikna och vana vid varandra.
Åter igen, om de undviker varandra, någon av de, känner sig rädd eller reagerar på ett sätt som inte är positivt måste ni backa, stänga dörren igen och vänta in tills det är lugnt igen.
Ibland kan det ta bara två veckor innan två katter vänjer sig varandra men ibland kan det ta några månader. Det viktiga är ert tålamod.
Katten visar ett intresse när de sträcker ut tassen mot varandra, vill se den andra, klöser mot dörren eller liknande. Men de kan också göra detta för att hon vill ha sitt revir ifred, detta kan vara lite svårt att skilja på.
Om du känner dig osäker på om du kan ta ett steg framåt, så vänta. Du ska vara säker på din sak, veta att katterna är lugna och att de trivs med situationen.
Sedan kan man börja, under korta stunder dra upp skyddet lite och låta katterna skymta varandra. Men minsta reaktion, avbryt, backa och börja om senare. Inget av detta ska ske snabbt eller inom en viss tid, katterna kommer visa men det är bra om du kan ligga steget före och avbryta innan något händer.
Detta kan man sedan successivt utöka genom att låta katterna se på varandra en längre tid, dra upp skynket lite mer osv.
När ni märker att de lever som vanligt, när de har sniffat och nosat på varandra nos mot nos, när de känner sig lugna kan man börja tänka på att låta de träffas.
Fortsätt att låta de associera varandra till positiva saker. Som att få godis eller deras favoritmat nära varandra, favoritsovplatsen, kontakt med er och så vidare.
Under hela tiden är det viktigt att ni inte lämnar katterna ensamma tillsammans.
Om det blir för mycket för snabbt så blir introduktionen inte så lugn som vi önskar att den ska bli. Målet är ju som sagt att katterna ska bli vänner, att ingen ska känna sig hotad och att de kan leva tillsammans.
Lite kortfattat om vad ni bör tänka på när ni har fler än en katt:
Det ska finnas minst en kattlåda per katt. Flera matskålar och drickplatser utformade på olika sätt. Flera olika sovplatser, gömda, synliga, lågt och högt. Detta gäller även gömställen, som är viktiga för våra katter.
Det ska finnas flera olika klösbrädor uppsatta på olika ställen, framför allt där katterna ofta är, vid er huvudingång och vid de flesta in och utgångar till alla rummen.
Det är också viktigt att ni ger katterna lite privattid. En och en. Så att alla känner att de har din uppmärksamhet.
Om du håller en katt och en annan närmar sig, var positiv och låt glad och nyfiken om den andra katten, katten i famnen förstår inte vad du säger men kan på något sätt läsa av din trygghet med att det är något positivt.
Det är viktigt att kattlådorna inte står bredvid eller nära varandra. När två katter inte är helt vänner med varandra helt ska de inte behöva dela toalett eller stå på lådan och riskera att bli påhoppad av den ena. När de är på lådan är de mycket sårbara.
Försök att behålla alla era rutiner som vanligt, även under introduktionen. Jag vet att det kanske känns som otroligt mycket att tänka på, men det är inte så svårt egentligen, bara lite tålamod, hopp och fantasi så kommer det här att lösa sig.
Om det uppstår problem, separera katterna och börja om från början. Det hela gick troligtvis för snabbt. Se över miljön och framför allt är det viktigt att ni är helt säkra på att katterna är friska, inte ha ont i sina tänder, leder, mage m.m.
Lycka till!

Inga kommentarer