Kattungarnas utveckling

Våra kattungar har under de senaste 3 veckorna fått vänja sig vid kattmat. I början kombinerades mjölkersättning med blötlagt våtfoder för att sedan gå över till blötfoder och torrt kattungetorrfoder. Vi använder Royal Canins foder, främst Baby and Mothercat den första tiden och går sedan över till Maine Coon Kitten.

När ungarna börjat äta kattmat slutar mamma katt att tvätta dem och de lär sig att gå på lådan. Vi har två lådor i deras rum och de lär sig helt naturligt och på egen hand att gå på dessa. Att göra sina behov på ett underlag där man kan röja undan spåren efter sig tillhör kattens naturliga instinkt och därför går det av sig själv om de bara har tillgång till toalett.

När ungarna blivit 5 veckor gamla ser de lika bra som en vuxen katt, och de börjar då också göra sig själva rena. Mamma Lovis hjälpte förstås till om något missades. Inga smutsiga bebisar här inte!

När de nu blir 7 veckor gamla har de lärt sig de grundläggande sakerna i livet och är riktiga katter i miniatyr. De följande veckorna lär mamma katt dem allt som är viktigt att kunna vad gäller lek, jakt och uppfostran. Hon försöker dra hem bytesdjur som ungarna kan öva sig på och hon säger bestämt ifrån när leken går för långt. På detta sätt lär sig kattungen hur man uppför sig och var gränsen går för vad som är ok och inte. Risken för att katten kommer att visa ett aggressivt beteende i framtiden minskar då, de kommer att fungera fint i umgänge med både människor och andra djur och detta är anledningen till att katten inte får skiljas från sin mamma innan 12 veckor ålder.

Nästa vecka är det första veterinärbesöket inbokat och då kommer de få sin första vaccinationsspruta. Inte så uppskattat.. Men innan dess, en hel vecka med lek och bus!

Inga kommentarer